РЦТХ – Плевен получи апарат за извличане на кръвна плазма, дарен от ГЕРБ

30.11.2020 14:51

Плевенският Районен център по трансфузионна хематология получи от ПП ГЕРБ дарение на апарат за извличане на кръвна плазма, която да бъде използвана за лечение на болни от ковид 19. Средствата за закупуване на апаратурата са от партийната субсидия на партията, а инициативата за това е на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

„Регионалният център в Плевен обслужва общо 6 области в Северна България. Ето защо наличието на такава апаратура, подчертавам от ново поколение, именно тук в Плевен, ще помогне за спасяването на много човешки животи”, каза областният управител и областен координатор на ПП ГЕРБ – Плевен Мирослав Петров. Той се позова на становището на специалистите, че апаратът може да бъде използван и занапред не само за нуждите на лечението на ковид.

Директорът на Районния център по трансфуционна хематология в Плевен д-р Ани Цочева бе категорична, че благодарение на дарената апаратура и консумативи центърът вече е  затворил цикъла и е готов за работа. „От следващата седмица ще започнем с подбора на желаещите донори и стартираме с получаването на този специфичен кръвен продукт. До момента нямаме опит в аферезната дейност, но бързо ще навлезем в тази процедура. Два екипа, които вече са минали първи етап на обучение, ще бъдат обучени на конкретния апарат.”, обясни д-р Цочева.

Получената апаратура ще може да се използва и за обучение на студентите в МУ – Плевен, категоричен бе проф. Славчо Томов, ректор на висшето учебно заведение. „Предстои да имплементираме центъра да бъде част от обучителната структура на университета.”, каза проф. Томов.

Процедурата по извличане на реконвалесцентна плазма трае близо 50 минути. Така на ден оптимално може да се работи с 5-6 дарители на единия апарат. От едно даряване биха могли да бъдат получени 3 стандартни дози, така един дарител ще помогне на трима пациенти, нуждаещи се от такова лечение. Д-р Цочева отново подчерта, че центърът обслужва пациентите от 6 области – Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе и Разград.

На трети декември изпълнителната агенция по лекарствата ще посети Районния център по трансфузионна хематология. Тя ще одитира цялото оборудване и готовността на центъра за произвеждане на реконвалесцентна плазма.

Снимки и инфрмация: ПП ГЕРБ, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: