Ученици посвещават изложбата си на 60-ата годишнина на НУИ „Панайот Пипков“

27.11.2020 9:50

С изложба на ученици от профил „Изящни изкуства“ се отбелязва 60 години от откриването на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Експозицията е наредена в Арт център – Къща на художниците, но може да бъде разгледана и виртуално ТУК.

Музикалното училище „Панайот Пипков“ е създадено и открито през 1960 година. През 2004 година музикалната алма матер се превръща в Национално училище по изкуствата, а през 2005 година в него е разкрит профил „Изящни изкуства“.


Изложбата на учениците от профил „Изящни изкуства“ в Къщата на художниците е посветена на 60 годишнината от създаването на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Със свои творби участват ученици от пети до дванадесети клас. Изложбата представя над 50 произведения и включва живописни творби, рисунки, скулптура, казва Татяна Любенова, уредник на Къща на художниците.
Освен тази изложба, в изложбените пространства на училището също е открита изложба с творби на ученици от десетте випуска, които са завършили профил „Изящни изкуства“. Повечето от учениците, които се дипломират със специалност Живопис, Графика, Скулптура продължават образованието си в наши и чужди висши учебни заведения със различни специалности в областта на изкуствата.


Къщата на художниците в Плевен не за първи път е домакин на най-младите в изкуството. Всяка година абитуриентите от НУИ „П. Пипков“ подреждат своята абитуриентска изложба в залите на галерията. В Къщата са се състояли и първите самостоятелни изложби на много от възпитаниците на училището.
Изложбата на най-младите плевенски таланти ще остане в Къщата на художниците до края на тази година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: