В Плевен ще има център за извличане на кръвна плазма, кампанията на ротарианците върви с успех

27.11.2020 15:49

С успех протича кампанията, която стартираха от Ротари клуб „Плевен Центрум“, за да съберат средства за оборудване на център за извличане на кръвна плазма в РЦТХ – Плевен. Това обяви на пресконференция днес Николай Савов, президент на Ротари клуб Плевен Центрум. Той коментира, че само за три дни от дарения на обикновени граждани и бизнеса са събрани 30 000 лв. Сумата се е оказала достатъчна за закупуването на рециклиран апарат за извличане на кръвна плазма, донорски стол, фирзер за шоково замразяване на плазмата, сетове за 54 дарители и хематологичен анализатор.

Общо събраната сума до момента е 57 000 лв. Нужни са още около 9000 лв., за да бъде напълно оборудван центърът за извличане на кръвна плазма.

От Ротари клуб „Плевен Центрум“ искат да закупят и още един донорски стол, който да бъде свързан към втория апарат, закупен от политическа партия отново за нуждите на плевенския трансфузионен център. Така реално ще може да се приемат по-голям брой дарители на кръвна плазма.

Николай Савов призова хората, решили да даряват по тяхната кауза, да го правят. Всеки лев ще е нужен, тъй като в бъдеще ще трябва да се купуват консумативи.

В момента се прави ремонт на помещението, където ще се монтира апаратурата, обучава се персонал в столицата. Очакванията са центърът да бъде оборудван и да бъде сертифициран от държавна комисия до края на годината.

След финала на кампанията ще бъде направен и пълен отчет на постъпилите дарения, както и за какво са изразходени парите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: