Община Червен бряг първа в страната инвестира във водородна система за отопление на училище

26.11.2020 16:37
На 30 ноември 2020 г. в 11,00 часа Община Червен бряг пуска в експлоатация системата за производство на водородно-кислородна смес – част от отоплителната инсталация на СУ „Д-р Петър Берон“. Инвестицията е част от амбициозния проект на Общината „Водородно училище за зелено бъдеще“, който е насочен към въвеждане на съвременни устойчиви модели за енергийна ефективност, намаляване на разходите за конвенционално гориво и значителен спад в отделяните вредни емисии. За това информират от Пресцентъра на местната администрация.
Новата водородна система в котелното стопанство на СУ „Д-р Петър Берон“ снижава с до 40% количеството на използвано гориво и намалява до 30% вредните емисии. Системата добива водородно-кислородна смес по метода импулсна електролиза на вода и е интегрирана в отоплителната система на училището. За първи път подобна инсталация за оптимално управление на горивните процеси и намаляване на замърсяването на въздуха, се внедрява в образователна институция, в.т.ч. и публична сграда.
Усилията за създаване на първото в страната „водородно училище“ е пример за реални действия, ориентирани към съвременните зелени политики: устойчиво използване на енергийни ресурси, подобряване на параметрите на енергийна ефективност, намаляване нивата на замърсяване и използване на водородни горива, които са сред ключовите решения за бъдещия зелен преход.
Доставчикът на оборудването е избран след публична прозрачна процедура, която включва освен доставка и монтаж на системата за производство на водородно-кислородна смес по метода импулсна електролиза на вода, въвеждане в експлоатация на доставената апаратура и обучение на персонала, както и 4-месечен тестов период.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: