С уважение и почит към българските традиции

21.11.2020 10:20

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. В българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. Българският народ винаги е почитал семейството като крепост, пазеща нашата идентичност, бит и традиции, които предава от поколения на поколения. Празника ни напомня за уважението и почитта към нашите родители, отговорността към отглеждането и възпитанието на децата ни, към взаимно доверие и обич.
От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци. Семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският народ. Традицията казва още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка между всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.
На този ден всички в семейството – и млади, и стари, трябва да си припомнят здравите родови корени и да почувстват здравината на семейните връзки, приемствеността между поколенията.
Екипа на Народно читалище „Зора-1990г.“ село Победа изказва своята благодарност към семействата, които се премениха в красиви народни носии и посетиха „Възрожденската стая“, като си направиха и снимки за спомен. Портретите, които получиха като подарък, ще им напомнят за вълнението и гордостта, която са изпитали в този храм на духовността. Призовахме майките да омесят празнична питка и заедно с децата да се помолят за здраве на цялото семейство.
Удовлетворени сме, че с тази инициатива възродихме българския бит и култура и го предадохме на младото поколение. Щастливи сме, че и на този светъл празник Читалището изпълни своята мисия.
Нека Света Богородица бди над всеки дом!

Димитринка Гетова
Цветанка Ангелова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: