Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

19.11.2020 7:37

Днес се отбелязва Международният ден без тютюнопушене под мотото: „Да спечелим заедно: един ден без цигари!“.

Министерство на здравеопазването призовава, на този ден всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на семейството и близките си.

България е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета (по данни от Здравния профил на страната за 2019 г. https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2019_chp_bulgaria_bulgarian.pdf ).

През последните години у нас е постигнат известен напредък по отношение на контрола на тютюнопушенето, но данните продължават да са тревожни. По данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на Националния център по обществено здраве и анализи, 2013-2014 г. в България, 37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи.

Министерство на здравеопазването припомня, че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове.

Източник на информация: МЗ

#тагове:

НАЙ-НОВИ: