Лекар от УМБАЛ – Плевен и негова пациентка са герои в кампания за сърдечната недостатъчност /видео/

16.11.2020 9:53

Пациентка от Бяла Слатина и нейният лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Даниела Ангелова работи като начален учител в НУ „Христо Ботев“ – Бяла Слатина. Децата я обичат, а тя обича тях – заедно сричат, пишат, празнуват Деня на буквите. Допреди година и половина, когато внезапно й прилошава в клас. Изследванията показват, че сърцето й е сериозно увредено и не може да работи добре, за да доставя кислород за нуждите на тялото. Диагнозата е Сърдечна недостатъчност и звучи шокиращо за младата жена, която води изключително активен и здравословен начин на живот.

Лекуващият й лекар – д-р Величко Пенчев, специалист по вътрешни болести и кардиология от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, споделя, че само допреди няколко години възможностите за помощ на пациенти като Даниела са били силно ограничени. Дотолкова, че единственият изход е била трансплантацията на сърце. Но благодарение на нови терапии и най-важното – взаимното доверие между тях, Даниела се завръща в класната стая и живее пълноценен живот.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години. Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „Точния пациент, с точния медикамент и при точния лекар“ – това е формулата на успеха за д-р Пенчев. А Даниела добавя: „С него съм спокойна – чувствам се в сигурни и добри ръце“.

Повече вижте във видеото: https://youtu.be/c2iZWUzAXfc

#тагове:

НАЙ-НОВИ: