Топ 3 на най-добрите формации във ФИФА

13.11.2020 13:52


Ако сте запален фен на най-великата игра на света, то вероятно нямате търпение да изпробвате най-добрите формации във футболния стимулатор ФИФА . Интересът към играта не спира да расте с всеки изминал ден. И разбира се, милионите ѝ почитатели постоянно търсят нови възможности, с които да усъвършенстват уменията си и да завоюват грандиозни победи. За да ви помогнем да го направите, днес сме подготвили за вас някои от най-добрите схеми. Разгледайте ги и изберете тази от тях, която мислите, че е най-подходяща за вашия стил на
игра.

Формация 3-1-4-2
Тази схема е изключително добра за тези, които се стремят към максимално владеене на топката. Схемата определено е доста популярна сред феновете на играта и това в никакъв случай не е случайно, тъй като дава възможност бързо преливане от защита в атака. Еквивалент на 3-5-2 (класика във футбола), тази формация се превърна в нещо като запазена марка на отдавна доказаните Масимилиано Алегри и Антонио Конте.
За какво трябва да внимавате? Новата версия изисква наличието на отличен дефанзивен полузащитник, тъй като спорните единоборства сега са още по-недпредсказуеми. Ето защо е хубаво да се застраховате. В случай на нужда, той може да върне топката във ваше владение, ако противниците успеят да я отнемат от някой от играчите ви. След като стартирате атаката, ще имате възможност бързо да спечелите надмощие, притискайки съперника в неговата половина от терена. И естествено, да предизвикате голово положение. Не бива обаче да се пропуска факта, че в една такава схема халфбековете играят много важна роля. Затова заложете на играчи, които имат какво да покажат, когато се налага да преминат в защита.

Формация 3-1-4-2 разчита предимно на дефанзивния полузащитник
Именно от него се очаква реакция, когато се наложи да парирате контраатаките на съперника. Затова, при атака, той следва да стои в защита и да владее ситуацията в средата на терена. А в случай че решите да се  презастраховате, може да настроите да стои в защита при атака и един от полузащитниците. При подобна тактика с двама нападатели, заложете на този, който е по-техничен и бърз. Дайте му инструкция да е „фалшива деветка“ и в допълнение – „Drift wide” Support runs.

Формация 4-3-3
Ако търсите стабилност в защита, тази схема е точно това, от което се нуждаете. Но всъщност е добра и при по-масирани атаки. И определено е най-подходящата за начинаещи и средно напреднали играчи, защото ви дава възможност да разчитате постоянно на единиците в защита, същевременно и в центъра на терена е постигната добра наситеност.

На какво да обърнете специално внимание?
Бъдете внимателни за халфовата линия – играчите следва да са с добра издръжливост, ако искате да поддържате високото ниво на игра през цялото време на мача. Също така имайте предвид, че когато схемата използва само един нападател, доста хораизбират да използват функцията „фалшива деветка“. Нормално изкушение, при положение че са налични две крила, изнесени в предни позиции. Но същевременно много голяма грешка,
защото нападателят рядко ще бъде в наказателното поле. Една от най-важните настройки за формация 4-3-3 е при Defensive Style – изберете Drop Back. Така, без значение срещу колко силен противник сте изправени, ще сте почти невъзможни за преодоляване в защита.

Формация 4-2-3-1
Тази формация е отлична за всички играчи, които желаят да се нагодят към противниковия стил на игра. Точно тази схема е една от най-предпочитаните в случаите, когато играчите в голяма част от атаките си разчитат на фланговете. Колкото и да са технични и бързи крилата, понякога се налага да получат подкрепа от бековете. А зад нападателя стои футболист с отлична техника, чиято роля е свободна и това му осигурява възможност да контролира играта в предни позиции.

За какво е добре да внимаваме, когато използваме 4-2-3-1 – една от най-променливите схеми в играта?

В зависимост от настройките по време на мача, тя може да се трансформира в чисто 4-3-3, където акцентът е върху атаката или обратно – да се заложи на по-дефанзивното 4-4-1-1. Всъщност, изборът е най-добре да се направи, в зависимост от представянето на вашия отбор по време на двубоя. Ще ви бъде от голяма полза да тествате как тимът ви се държи при всяка една от тези настройки и формации.

За какви грешки да внимавате? 

При формация 4-2-3-1 най-голяма е ролята на фланговите играчи. В случай че те не са достатъчно бързи, могат напълно да изгубят функцията си и ако това се случи, то най-добре направо да промените формацията. Схемата залага на атаката и затова е хубаво да се застраховате в дефанзивен план, например с инструкции към дефанзивните халфове да не се включват в атака.

Снимка: shutterstock

#тагове:

НАЙ-НОВИ: