Възрожденска стая съхранява народния бит и култура в НЧ „Зора-1990г.“ – село Победа

11.11.2020 9:14

В деня на Св.Мина Чудотворец – покровител на семейството, в сградата на Народно читалище „Зора-1990г.“ село Победа беше уредена „Възрожденска стая“. Екипът на читалището от няколко години събира експонати за етнографска сбирка. Събраните от дарения предмети от бита на старите българи, читалищните работници подредиха във „Възрожденска стая“. В нея ще стъпите по пъстри, ръчно изтъкани черги, ще  седнете на меки китеници, ще налеете вода в менчето от чешма с три чучура, ще откриете какво къкри в „горящата камина“, ще предете с хурка и вретено, ще полюлеете спящото бебе в цедилка, ще запалите газената лампа. Ще видите различни пищимали, вълненици, ръчно бродирани ризи, 100-годишни народни носии, разноцветни шевици, кенарени кърпи и тъкани дантели, ще отправите молитва за здраве пред иконата на Богородица.

По този начин Читалището изпълнява своята мисия – да съхранява и популяризира народния бит и култура.

Каним всички, които желаят да усетят възрожденския дух да посетят Читалищния дом и „Възрожденската стая“. Призоваваме младите семейства с деца да се пременят в народни носии и да посетят този малък храм на духовността, където ще се запознаят с обичаите, традициите и предметите от бита от близкото минало, и ще си направят семейни снимки.

След посещението всяко семейство ще получи семеен портрет, който ще бъде специален подарък за Деня на християнското семейство – 21 ноември.

Нека усетим заедно българския дух, нека се потопим в красотата на християнските ценности. Семейството е ценност, съумяло да съхрани народността и духовността през годините. Наше задължение е да ги опазим и предадем на младото поколение,казват от читалището в село Победа.

Снимки: Народно читалище „Зора-1990г.“ – село Победа

#тагове:

НАЙ-НОВИ: