Апаратура за кръвна плазма може да бъде инсталирана и в Плевен

11.11.2020 15:42

Необходимата апаратура за даряване на кръвна плазма от преболедували COVID-19 пациенти може да бъде инсталирана в Пловдив, Стара Загора и Плевен. Такъв ангажимент е поел на днешното заседание на Министерски съвет проф. Константин Ангелов, министър на здравеопазването. В хода на онлайн заседанието премиерът Борисов е поставил специален акцент върху създаването на такава координация в лечебните заведения, че за всеки пациент с COVID-19, нуждаещ се от болнично лечение, то да бъде осигурено. Борисов е изискал също още в понеделник и във Варна при абсолютно всички изисквания за безопасност да бъде създадена възможност за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса, която да помага на новозаболели. Към момента такава възможност има в столицата.

По данни, изнесени от държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000, което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения – с 960 на сто хиляди, Белгия – с 950 на сто хиляди, Франция – 908 на сто хиляди.

„Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед – локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си – това правят по света!“, е коментирал министър-председателят Бойко Борисов.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: