Наградиха отличените на Международното биенале на малките форми Плевен 2020 – снимки

07.11.2020 9:17

10-тото издание на Международното биенале на малките форми Плевен 2020 бе открито въпреки пандемията и съобразно всички противоепидемични мерки на 6 –ти ноември.


Над 300 участници от 12 държави изпратиха повече от 700 произведения за Бианалето. От тях бяха допуснати 270 творци с 530 творби, представящи съвременни тенденции и постижения в областите на изобразителното изкуство – живопис, графика, скулптура, колаж, смесени техники. Тази година в престижния форум се включиха и автори от Великобритания, България, Полша, Италия, Русия, Белгия, Румъния и др., За първи път с творби участват автори от Индия и Бразилия. Интересът към юбилейното десето издание на Бианалето на малките форми е огромен, въпреки епидемията от Ковид-19.
Припомняме, че организатори на събитието са Община Плевен, Художествена галерия „Илия Бешков”, Съюзът на българските художници, Министерството на културата, Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий” и Представителството на СБХ – Плевен. Десетото биенале на малките форми – Плевен 2020 се провежда под патронажа на кмета на Община Плевен Георг Спартански.
Ето и наградените автори в отделните категории:
Носител на Голямата награда на Община Плевен е Веселин Дамянов – Вес (живопис и графика). Отличието на Съюза на българските художници отива при Георгиос Пападакис (живопис). Призът на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ е присъден на Христо Бозуков (живопис). Наградата на журито е за Христо Христов (скулптура).
Отличието за живопис е присъдено на Антон Гошев, за графика – на Димитър Каратонев и за скулптура – на Цветослав Христов – Цупи. Наградата за млад автор печели Валентин Митев, а за чуждестранен автор – Якоб Здейши (Полша, графика).
Отлична организация и работа на целия екип на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: