Доц. Кунчев: Дистанционно обучение от 5 до 12 клас и зелен коридор за пазаруване за възрастните

05.11.2020 11:14

Мерките срещу разпространението на COVID-19 трябва да се удължат и след 12 ноември, каквато е настоящата заповед. Това заяви доц. Ангел Кунчев по време на брифинга в Министерството на здравеопазването,информира Nova.bg.

Здравните власти препоръчват дистанционно обучение за учениците от 5 до 12 клас. „Време е да се спрат всякакви дейности в учебните заведения, които са извън рамките на паралелка“, заяви доц. Кунчев.

„Препоръчваме и прекратяването на извънкласните дейности от 1 до 4 клас. Препоръчваме на ВУЗ-овете да преминат на дистанционна работа. Изключение трябва да се направи за медиците и то за упражненията, като голяма част от студентите вече помагат като доброволци в отделенията за  COVID-19”, обясни доц. Кунчев.

Обсъжда се и въвеждане на „зелен коридор“ за пазаруване за хората над 65 г.

„Мисля, че трябва да се ограничи работата и на заведенията, които в момента не затворихме – до 22:00 часа. Това са заведенията за хранене”, допълни доц. Кунчев.

Предлага се и медицинският персонал, определен като контактен на коронавирус, да не се подлагат на 10-дневна карантина. След отрицателен тест, направен минимум на третия ден от контакта,  те следва да останат на работа, за да не останат болниците без персонал.

Последното  предложение е да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването да командирова специалисти от различни здравни заведения. Така натоварването ще е по-равномерно и здравната система няма да е толкова натоварена.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: