Творци от 12 държави участват в Международното биенале на малките форми Плевен 2020

04.11.2020 13:29

Над 530 творби на над 270 автори от 12 държави участват в 10-тото издание на Международното биенале на малките форми Плевен 2020. Това съобщи днес Иван Велчев, галерист в ХГ „Илия Бешков“, където по традиция се провежда форумът. Свои творби са изпратили участници от Италия, Великобритания, Бразилия, Индия, Полша и други, най-много са от България. За изминалите 20 години Биеналето е станало достатъчно популярно, за да е интересно като форма и присъствие за много автори, а в една такава изложба се виждат различните посоки и тенденциите в съвременното изкуство, коментрира Велчев.

Жури, ръководено от Любен Генов, председател на Съюза на българските художници, е определило носителите на наградите в отделните категории. Ето ги и отличените творци:

Голяма награда на Община Плевен е присъдена на Веселин Дамянов – Вес

Наградата на СБХ – Димитриус Пападакис

Наградата на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ – Христо Бозуков

Награда на журито – Христо Христов

Награда за чуждестранен автор – Якоб Здейши

Награда за живопис – Антон Гошев

Награда за графика -Димитър Каратонев

Награда за скулптура – Цветослав Христов – Цупи

Награда за млад автор – Валентин Митев

„Смятам, че с този избор журито постави едно високо ниво на Биеналето. Радвам се, че много колеги се отзоваха на поканата и имаме толкова много участници. Надявам се, че оттук нататък те ще се увеличават. Пожелавам на всички участници добро здраве, а посетителите призовавам да спазват првилата за дистанция“, каза още Иван Велчев.

Биеналето на малките форми е организирано с подкрепата на Община Плевен, Съюза на българските художници и Министерството на културата и с професионалното участие на екипа на галерия „Илия Бешков“ – Плевен. Откриването ще е на 6 ноември, петък, от 18 часа на открито пред галерията. Тогава ще бъдат връчени и наградите на отличените автори.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: