НЧ „Христо Ботев 1930” – Долни Вит отбеляза 90 години с откриване на етнографски музей

03.11.2020 9:32
НЧ „Христо Ботев 1930” – с. Долни Вит откри вчера официално етнографски музей. Читалището със съдействието на Кметство с. Долни Вит организираха събитието в чест на 90 години читалищна дейност и Деня на народните будители. Откриването се проведе в тесен кръг, но строгите противоепидемични мерки не успяха да отнемат от тържествеността на момента.
Присъстваха зам.-кметът на община Гулянци Левтеринка Георгиева, председателят на Общински съвет гр. Гулянци Огнян Янчев, кметът на Долни Вит Венцислав Иванов, читалищното настоятелство, дарители и самодейци. Секретарят на читалището Галя Иванова посрещна гостите си с пита и сол и кратко приветствие, в което подчерта значението на този музей за съхранението на историческата памет и българщината и изрази голямата си благодарност към хората от селото, дарили ценни вещи от бита на своите предци. Левтеринка Георгиева поздрави инициаторите и присъстващите от името на кмета Лъчезар Яков и поднесе подарък за спомен от значимия момент. След официалната част гости и жители на Долни Вит имаха възможност да разгледат етнографския музей.
Галя Иванова разказа, че идеята за създаването на сбирка зрее вече няколко години и това лято е настъпил подходящият момент за нейното реализиране. Зад инициативата стоят читалищното настоятелство, секретарят и кметът на селото Венцислав Иванов. Цяло лято всички заедно с ентусиазъм и любов към родния край събират материали, старинни вещи от бита и трудовото ежедневие на предците си, важни документи, фотоси и подреждат с вкус и усет етнографския музей. Помещението на първия етаж в сградата на кметството е ремонтирано, а експонатите в богатата сбирка са тематично подредени, надписани и всеки носи своята история.
Музеят работи в делничните дни, входът е свободен и всеки, който желае може да разгледа частиците история, разказващи за бита, традициите, обществения и трудов живот на село Долни Вит.
Сними и информация: Община Гулянци, Пресцентър
#тагове:

НАЙ-НОВИ: