Журналистът Георги Тошев представи в Левски книгата си за Георги Парцалев

02.11.2020 11:04

Известният журналист и биограф на големите български артисти Георги Тошев гостува на 30 октомври в салона на читалище „Георги Парцалев-1901“ – гр. Левски. На срещата той представи книгата си “Георги Парцалев. Хамлет от град Левски”. Въпреки противоепидемичните мерки, не бяха малко желаещите да се докоснат, макар и косвено, до магията на обичания комик.

„Ако има един български артист, който може да разсмее от баба до малко дете – това е Георги Парцалев. Ако има един български артист, който е толкова популярен, но няма нито една награда за актьорското си майсторство в театъра, киното и телевизията – това е Георги Парцалев. Ако има един голям български артист, който трябваше да бъде изпратен достойно, а не го изпратиха така, това отново е Георги Парцалев” – каза Георги Тошев.

Журналистът-биограф припомни, че именитият актьор от град Левски произхожда от семейство с възможности и от дете бил голям чешит. Още от малък постоянно превръщал дома си в театрална сцена, но впоследствие учил за лекар, тъй като баща му не искал синът му да става артист – нещо, на което тогава не се гледало много на сериозно.

В крайна сметка Парцалев не завършил медицина, а влязъл в трудови войски, където го открил неговият ментор Енчо Багаров. Големият български комик бързо придобил такава популярност, че започнал да пълни цели стадиони. Вследствие на това го поканили в Сатиричния театър в София. Тогава започнала и неговата бляскава кариера, белязана от незабравими роли в неостаряващи филми и театрални постановки.

„Парцалев е много екстравагантен, носи пръстени, има странна сексуалност, а колегите му постоянно доносничат срещу него, което е едно от най тъжните неща от неговия живот. Той умира от рак на 64 години, само десет дни, преди да дойде така наречената свобода и демокрация. Въпреки че поклонението пред тленните му останки е забранено от тогавашната милиция, на него се събират хиляди хора – толкова, колкото на погребението на футболните легенди Гунди и Котков“ – сподели авторът на книгата.

„България има много талантливи хора. Познавам много такива, но много малко от тях преминават през живота си достойно. Именно за това тихо достойнство става дума в книгата. Моето откритие за живота на Георги Парцалев е, че е живял много достойно. Той е единственият от хората, за които съм писал, но никога не съм срещал. Спомням си го от 80-те години на сцената на Сатиричния театър. Това е една от най-трудните ми книги, защото Парцалев оставя много малко реални свидетелства за своя живот. Оказа се, че е дал малко интервюта. И ако на сцената беше един атрактивен артист, в живота си е бил тих, обран, лаконичен. Няма наследници, което прави разнищването на историята му още по-трудно.“ – призна Георги Тошев.

След представянето на книгата бе прожектиран и документалния филм за Парцалев – “Рицарят на смеха”.

Снимки и информация: НЧ „Георги Парцалев-1901”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: