Четвъртокласници от ОУ „Йордан Йовков” – Плевен с поздрав за Деня на народните будители /видео/

01.11.2020 13:28

Има празници в историята на българския народ, които заслужават особено признание и преклонение. Такъв е денят на народните будители. Ден, избран да покаже нашето уважение към големите българи, запазили през вековете своята гордост и памет, желание за свобода и собствен език.

В навечерието на 1 ноември, ученици от 4б клас от ОУ „Йордан Йовков” с преподаватели Милена Бельовска и Маргарита Генова отправиха поздрав към деца, родители и учители, творци, деятели на културата и изкуството.

С много заряд и вдъхновение четвъртокласниците разказаха за живота и делото на българските будители. Пръв сред тях е Паисий Хилендарски, известен с написването на „История Славянобългарска”, последван от просветните дейци – Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Петър Берон, Петко Славейков, Васил Друмев, Добри Чинтулов, Братя Миладинови. Редом до тях поставяме имената на Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Захари Стоянов, Иван Вазов и други родолюбци, които народът ни почита като светли личности.

Четвъртокласниците с гордост заявиха, че са щастливи наследници на българските народни просветители и са проводници на техния дух и желание да съхранят българската история, книжнина и просвета.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: