Кметът и председателят на ОбС – Плевен поднесоха цветя за Деня на народните будители

01.11.2020 12:07

Кметът на Плевен Георг Спартански и председателят на Общинския съвет Мартин Митев поднесоха днес цветя пред паметника на Иван Вазов в двора на едноименното училище, за да отбележат макар и без официален ритуал Деня на народните будители. Заедно с тях цветя положи и директорът на СУ „Иван Вазов“ Мартин Митев.

„Днешният празник за мен е един от най-българските празници. Днес ние почитаме и съвременните будители като примерите за такива в забързаното ни общество не са малко“, каза по повод празник Мартин Митев. Той посочи, че лично за него един от будителите на съвременен Плевен е Ваня Делийска, диригент на хор „Звъника“. „Дай Боже да има повече такива будители, за да я има и да пребъде България“, подчерта председателят на местния праламент.

„Тази година не отбелязхаме много празници по тържествен и официален начин, но според мен същността на празника не е в неговата официалност и помпозност. Много често, когато почитаме своите национални герои като Васил Левски и Христо Ботев, декламираме заучените фрази от началното училище, мислите, казани по един или друг повод, и удобно ги забравяме до следващия път, до следващото официланото честване. Надявам се извън тези четири букета и един венец днес ще се намерят граждани, които ще дойдат и ще поднесат стръкче цвете – скромно и неофициално, като знак, че помнят кои са народните будители“, каза по повод днешния празник кметът Георг Спартански.

 

„Знам, че живеем в материално време, в което всичко се измерва с нормата на печалбата, но мисля, че будителите, които са будили народа и то във време, много по-тежко от настоящата криза с пандемията, едва ли са мислели за материални облаги, когато са отдавали безкористно свите сили и знания за просвещението на българския народ. Затова ни и има като нация. Нека да си чиститим празника на народните будители, на словото, на духа и да не забравяме същността му и онези, които са направили така с делата си, че да приемем решение за неговото официлано честване. Бъдете здрави!“, добави кметът на Плевен.

И в отговор на неговия призив за това гражданите сами, без официална покана и ритуал да уважат с цвете днешния празник, пред паметника на Иван Вазов 5-годишната Саня поднесе своя букет. Тя е ученичка в подготвителната група на СУ „Иван Вазов“ и заедно с майка си уважи и почете днешния празник!

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: