Празник на МУ-Плевен – 46 години от основаването на висшето училище

30.10.2020 11:39
В края на октомври 2020 г., в безпрецедентните условия на пандемия от коронавирус и при строги ограничителни мерки, Медицински университет – Плевен отбелязва 46 години от основаването си с две празнични събития, които се провеждат онлайн – тържествени церемонии по дипломиране на Факултет „Здравни грижи“ и Медицинския колеж. С Решение на Академичния съвет датата 31 октомври е утвърдена като официална за провеждане на празника на МУ-Плевен, поради факта, че на 31.10.1974 г. се е състояло Тържественото откриване на Медицинския факултет в град Плевен.
С приветствени думи Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов честити празника на академичната и студентската общност:
Уважаеми преподаватели и колеги,
Скъпи студенти,
На 31 октомври по традиция всяка година Медицински университет – Плевен чества своя Празник в светлината, и в духа, на 1 ноември – Денят на народните будители. На 1 ноември ние се прекланяме пред силата на българския дух, почитайки паметта на българските просветители. Васил Друмев е казал: „Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!“
Почти винаги свързваме думата будител с изявени личности от нашата история – д-р Петър Берон, Иван Богоров, Васил Априлов, Ботев, Левски, Раковски и други. В общия смисъл на думата будител, обаче, аз намирам и друго значение. Всеки от нас, който по някакъв начин – чрез работата си, действията си или начина си на живот – приобщава другите към ценности и идеали, който подтиква останалите да преоценят поведението си и начина си на мислене, то той също може да бъде част от хората на промяната.
През 2020 година оцеляването на човечеството е поставено на карта. Принудени сме да преустроим всяка сфера на живота, да учим и работим в безпрецедентните условия на пандемия. Цялото съсловие от здравни специалисти беше белязано от тежки загуби. Заради COVID-19 България загуби десетки от своите медицински работници. Ние ще помним винаги техните имена. Някои от тях са наши възпитаници и приятели. Те си отидоха, изпълнявайки своя морален и професионален дълг, оставяйки на нас да продължим тяхната мисия! Именно те са будителите на нашето време. Бих искал, но няма да мога, да изброя имената на всички. Но ще спомена двама от тях, които без колебание рискуваха живота си за своите пациенти, без да върнат нито един болен, изпълнявайки докрай своя професионален и морален дълг, дарявайки надежда и грижа – това са д-р Емил Вакльов – кардиолог от Благоевград, който е и възпитаник на Медицински университет Плевен и неговият баща – общопрактикуващият лекар д-р Муса Вакльов.
Изправено пред изпитанието COVID-19, обществото ни оцени значимата роля на съвременните будители – лекари, учители, учени и специалисти.
Бъдете здрави, вярвайте в своите сили и възможности!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Снимки и информация: МУ – Плевен, Пресцентър
#тагове:

НАЙ-НОВИ: