16 читалища от община Плевен с обща декларация – търсят изход от кризата

27.10.2020 11:43

Декларация, подписана от 16 читалища от община Плевен, е изпратена до председателя на Комисията по култура в НС, предедателя на Общински съвет – Плевен и до кмета на община Плевен. В нея се посочва невъзможността тези културни институти да продължат да функционират в условията на спрени субсидии. Ще припомним, че до критичната ситуация се стигна след като три читалища от община Плевен обжалват решението за разпределението на държавната субсидия и с решение на ВАС средствата до края на годината са спрени.

Ето какво пишат в декларацията 16-те читалища:

„Наясно сте с проблема, който засяга всички читалища от община Плевен – оставени сме без средства, в период на обща финансова криза и в началото на зимния сезон. Тази ситуация се наложи след обжалването от три читалища (НЧ „Ракитин 1959“, НЧ „Пробуда 1990“ и НЧ „Цветан Спасов 1959“) на Решението на Комисията за разпределение на субсидиите, назначена със съответната заповед на кмета на Община Плевен.

Свикнали сме да бъдем забутвани в ъгъла на дневния ред на проблемите в културата. Но при тази ситуация ще бъдем принудени от 1 (първи) декември да затворим врати. Спират да работят школите и библиотеките ни, всички служители ще трябва да излязат в отпуск.

Считаме, че ще е непоправима щета, ако се допусне това да стане факт.“

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: