Пламен Тачев подкрепи читалищата в Плевен в битката им за справедливо финансиране

26.10.2020 17:44

Народният представител Пламен Тачев взе участие в дискусия, организирана от НЧ „Съгласие 1869“ в Плевен, по повод спряното им финансиране от държавата.
За да се намери решение на проблема, от читалището инициираха среща, на която бяха поканени всички 9 депутати от Плевен. Събитието уважиха обаче единствено Пламен Тачев от ГЕРБ и Велислава Кръстева от ДПС. Тъй като темата е и законодателна, заедно с Тачев бе и неговият правен съветник Николай Николов.
Според инициаторите на срещата действащият механизъм за субсидиране на читалищата е крайно несправедлив. По думите им, в Закона за читалищата има откровени абсурди.
А ако въпросът със спряното им финансиране не се реши спешно, читалищата ще затворят врати.
Експертите алармираха, че няма контрол при регистрирането на читалища. Имало такива в мазета, апартаменти и бусове.


Министерството трябва да сложи ред, за да има равновесие в разпределянето на субсидиите. Освен това сега някъде се усвояват средства за дейност, която не е читалищна, обобщиха организаторите.
Пламен Тачев подкрепи коректните и работещи читалища в Плевен в битката им за справедливо финансиране.
Председателят на НЧ „Съгласие“ Ивайло Атанасов ще изпрати на Тачев писмено нормативните промени, които според тях ще решат проблема, като народният представител се ангажира да ги предвижи до компетентните институции.
Пресцентър на ПП ГЕРБ

#тагове:

НАЙ-НОВИ: