Няма нови случаи на Африканска чума по свинете в Плевенско, 141 са регистрираните лични стопанства

26.10.2020 10:42

Няма нови случаи на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ на територията на област Плевен както при диви, така и при домашни свине, информираха от ОДБХ – Плевен на днешното заседание на областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова. За това съобщават от Пресцентъра на Областна администрация – Плевен.

От 03.10.2020г. е открит ловния сезон. В тази връзка директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов обърна внимание на ловците и ловните дружинки в областта, че трябва да се спазват изискванията за вземане на проби от всяко отстреляно диво прасе и да се изпращат за изследване в съответните лаборатории. Необходимо е да се спазват изискванията за хигиена и дезинфекция при транспортирането на отстреляни диви прасета, на площадките за обработване на труповете, на използваните фризери за съхранение на месото до излизане на резултатите от пробите, при обезвреждането на отпадните продукти и т.н. В случай на откриване на трупове на диви прасета в ловните територии е необходимо да се подават своевременно сигнали до ОДБХ – Плевен за организиране пробонабирането и след това труповете да се загробват на мястото на откриването им.

Подадените заявления за регистрация на лични стопанства са 188, регистрирани са 141, 11 са в процедура по регистрация 36 стопани са се отказали от регистрация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: