Цветелин Горанов за конфликта при читалищата: Всяка от враждуващите страни да преодолее егото си и да се постигне компромис

22.10.2020 13:25

Спирането на държавните субсидии за читалищата в община Плевен е проблем, който от седмици се коментира. Той дойде след като три читалища внесоха жалби в Съда срещу разпределението на средствата и ВАС излезе с решение за спиране на субсидиите на читалищата в община Плевен. Коментар по този проблем направи председателят на ПК „Образование и читалищна дейност” в Общински съвет – Плевен Цветелин Горанов.

Изходът от конфликта е един – трите читалища да оттеглят исковете си от Съда и така всички читалища да получат оставащата за тази бюджетна година субсидия, смята Горанов. „Като председател на Постоянната комисия по образование и читалищна дейност съм участвал и при разпределение на субсидията, може това да не е префектният начин за разпределение на щатните бройки и на средствата, но се постигна една крачка напред. Основната идея бе да се дадат пари на читалищата, които имат реално дейност. Има читалища с кухи бройки, където няма дейност, а само се дават пари”, подчерта Цветелин Горанов. И даде пример как през Възраждането читалищата са се помещавали в мази, в малки приземни помещения и въпреки това са развивали дейност, били са крепител на духа на българите в годините на робство. „А сега се дават пари от Министерство на културата, но повечето читалища не произвеждат никакъв продукт. Лично като председател на комисията към Общиснки съвет – Плевен съм апелирал при селските читалища, където има половин щатна бройка, да се увеличи на цяла, защото в едно село именно читалището е мястото, където хората могат да си вземат книга, да се организират различни събития, чествания  и т.н.”, казва Горанов.

По думите му при сегашното положение читалищата в община Плевен трябва да затворят врати, защото нямат средства, а навлизаме в зимен период, когато разходите са по-големи. И какво ще стане – хората трябва да бъдат изпратени на трудовата борса.

Трябва да се върви към помиряване. Всяка от враждуващите страни трябва да преодолее егото си и да се намери компромис, категоричен е Цветелин Горанов.

Пречката в Закона ли е?

Законът за читалищата е остарял и неработещ, смята председателят на ПК пообразование и читалищна дейност в ОбС-Плевен, в него има много пропуски. Друг момент е, добавя Горанов, дейността на т.нар. РЕКИЦ, които отговарят за читалищата по общини. Те трябва да провеждат политиката на Министерство на културата по места, да анализират проблемите на читалищата и да съдействат за тяхното решаване, което аз обаче не виждам. Трябва да се преосмисли тази структура, смята Горанов.

Според него повечето читалища са превърнати в търговски дружества. По време на срещите с читалищата не чух да се говори за привличане на средства чрез проекти, за нови дейности, за обогатяване на библиотечния фонд и т.н., а ставаше дума само за пари, подчерта Горанов.

И добавя, че като директор на начално училище смята, че трябва да се засили взаимодействието на читалищата с училищата, децата да са чести техни гости. Освен това читалищата трябва по-често да показват творчеството на своите колективи, има различни сцени и начини за изява въпреки пандемията от Ковид-19. В крайна сметка на пръсти се броят читалищата, които са известни и са познати сред плевенчани, добави Цветелин Горанов.

Като секретар на най-голямото читалище в община Червен бряг преди години Горанов казва, че няма спомени за такива конфликти. „Винаги сме намирали разумно решение и никога не се е стигало до спиране на субсидии. Моите опасения са, че ако сега не се намери решение на проблема, няма да има решение и през новата бюджетна година”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: