За седмица: 115 са новите случаи на коронавирус в област Плевен

20.10.2020 12:48

Засилва се контролът върху прилагане на противоепидемичните мерки в област Плевен

Стриктен контрол по отношение на прилагане на противоепидемичните мерки в област Плевен и следване на алгоритъма на действие от страна на болничните и лечебните заведени в случай на установени положителни с коронавирус пациенти. Около това се обедини на днешното си заседание Областният оперативен щаб, председателстван от областния управител Мирослав Петров. На срещата днес присъстваха кметове и техни представители от общините, където има общински болници – Никопол, Левски, Гулянци, Червен бряг, Белене и Кнежа, ръководствата на ЦСМП, УМБАЛ, МУ, РЗИ и РУО – Плевен, информират от Пресцентъра на Областна администрация.

Ръст на заболелите и спад във възрастта на позитивните с коронавирус отчете директорът на РЗИ- Плевен д-р Атанас Гарев в доклада си пред Щаба. По думите му тревожна е и динамиката, която отчита трикратно увеличение на случаите само за седмица /анализираният период е 12-18.10 спрямо 05-11.10/. Нараства и заболеваемостта, която налага хоспитализация, подчерта д-р Атанас Гарев. По думите му за разлика от пролетта сега има дифузно разпространение на заболеваемостта. Диагностицираните случаи до момента са 650, смъртните са 11. Под карантина са 369, на домашно лечение са 134, хоспитализирани са 19 пациенти с короноваирусна инфекция, на интензивно лечение са трима.

В периода 12-18.10 новодиагностицирани са 115 човека с COVID-19 в област Плевен. 

РЗИ се  ангажира отново да припомни за утвърдения алгоритъм на действие, когато в общинските болници бъде установен пациент с коронавирус. Алгоритъмът ще бъде отново изпратен до директорите на болниците, на ДКЦ-та и общопрактикуващите лекари.

Отново бе подчертано, че УМБАЛ – Плевен понася най-тежкото натоварване от началото на епидемията. „Персоналът не е спирал да работи от началото на епидемията. Всички отделения на болницата работят към настоящия момент.”, каза доц. Луканов. Той отново бе категоричен, че консултантите в болницата са на разположение да помагат на общинските болници за определяне на терапия както при домашно лечение, така и при хоспитализация на пациенти с коронавирус. Неусложнените случаи, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, следва да бъдат лекувани в общинските болници и болниците, ангажирали се да работят с ковид,  тогава когато състоянието им изисква болнично лечение. Ако не е необходима хоспитализация, пациентите се насочват за домашно лечение. Тежките случаи се насочват към УМБАЛ.

„Областният щаб ще ревизира мерките, ако ситуацията го налага. Ще се реагира съобразно темпа на нарастване на заболеваемостта в областта”, обобщи областният управител Мирослав Петров.

Снимка: Областна администрация – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: