Елена Йончева: Досега на България не се обръщаше много внимание в ЕС заради поведението на Бойко Борисов в Брюксел като „yes man“

18.10.2020 13:21

Когатов началото на тази година говорех, че в България се изгражда един авторитарен режим, колегите ме гледаха с изненада, защото бяха свикнали да се говорис амо за Полша и Унгария. На България не се обръщаше много внимание, вероятно заради поведението на Борисов в Брюксел – т.нар. „yes man“, който винаги е съгласен. Това споделя в интервю за авторитетната германска медия „Дойче веле“ Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Тя е инициатор на резолюцията за върховенството на закона в България, приета от депутатите в Брюксел на 8 октомври. Още през май Йончева покани на среща председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар и колеги с предложение да започне работа по документа.

„Резолюцията казва, че премиерът последователно и систематично в последните десет години изважда страната ни от Европейскиясъюз. Това е резолюция за върховенството на закона, а незаконкретен случай на погазване на закона. Става въпрос за последователно нарушаване на върховенството на закона в държава-членка на Европейския съюз. Зад тази резолюция застанаха и левите, и либералнитесили. ЕНП и крайната десница защитиха Борисов безпринципно и в името на властта”, коментира Елена Йончева пред „Дойче веле“. Според нея повдигането на темата за т.нар. Истанбулска конвенция от страна на управляващите, националистите и някои представители на БСП е отклоняване на вниманието към несъществуващ проблем. Темата за Истанбулската конвенция е затворена, защото има решение на Конституционния съд, казва евродепутатът. Няма проблем и с „македонско малцинство“ – такъв текст в резолюцията не съществува.

„Задасеотървемоттозиавторитаренмоделнауправление, нанасни е необходимасилнаопозиция. А такава в Българияняма“, казва още Елена Йончева. Когато ГЕРБ пада, социалиститенепечелят обществено доверие. „ГоспожаНиноваимасъщиярейтингкатогосподинБорисов. Ниенеможемдапобедимтозирежимилибъдещипопулисткиформации, акоБългариянямасилнаопозиция – лява и дясна”, коментира евродепутатът. Тя определя себе си като ляв човек и не се разграничава от БСП.

Сега Елена Йончева, като докладчик от страна на социалистите и демократите в Европейския парламент, работи върху резолюция за свободата на медиите. „Имам няколко предложения, които се надявам да бъдат приети. Едното е средствата, които правителството отделя за информационни кампании по европрограми, да не минават през съответните правителства, защото по този начин се създават послушни медии. Предлагаме да има и един фонд за разследваща журналистика, която е много скъпа”, казва тя пред „Дойче веле“. „Никога в демократичната история на Българияне е имало такова мачкане на медиите както при правителството на ГЕРБ. Когато мачкаш медиите, ти мачкаш и цялото общество”, коментира още Елена Йончева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: