С преклонение пред героите Авиобазата в Долна Митрополия отбеляза бойния празник на ВВС

16.10.2020 13:05

Днес личният състав на Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия отбеляза бойния празник на авиацията и Военновъздушните сили – 16-ти октомври.

Честването започна с тържествен строй и посрещане на бойното знаме. Началникът на щаба на ВВУБ – полковник Ивайло Пешаков произнесе тържествено слово. В него той се позова на историческите факти: „На 16-ти октомври 1912 година двама български военни авиатори записват първия боен полет в световната военна история. В небето над Одрин поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път в реална обстановка използват самолета като бойно средство. 16-ти октомври е денят, който ни изпълва с гордост и самочувствие на потомци и последователи на славните авиатори и бляскавите им победи, открили летоброенето на родната бойна авиация през далечната 1912 год. Те са нашите нравствени ориентири и извор на сили и мъдрост в днешния ден, в който мерим ръст с Военновъздушните сили на страните членки на Алианса, изпълнявайки задачи нови по дух, измерения и характер”.

Полковник Пешаков изказа благодарност към летателния, инженерно-технически и осигуряващ състав за постигнатите успехи и реализираните задачи. Прочетени бяха заповеди за награждаване и връчени грамоти на военнослужещи и цивилни служители за проявена активност и доказани професионални качества по осигуряването и провеждането на летателна и учебна дейност.

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя на паметника на загиналите при изпълнение на воинския си дълг, авиобазата почете паметта на своите колеги, останали завинаги в небето.

След завършване на церемонията военнослужещите от ВВУБ се отправиха към село Остров – родното място на един от дългогодишните началници на ВНВВУ „Георги Бенковски” – генерал-майор Димитър Караджиков. Там, в центъра на селото на площад „Борис Крумов” се намира неговият паметник. Военен летец І-ви клас, отличен със званието „Заслужил летец на НР България”, командир на втори учебен авиополк в летище Каменец, Началник на Военновъздушното училище в периода от 1975 до 1987 год. С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя и венци военнослужещите от ВВУБ почетоха паметта на генерал Караджиков, оставил трайна диря със своята безрезервна отдаденост на авиацията. Не случайно на паметната плоча са изписани думите му: „Авиацията бе моето призвание! Напред и нагоре беше девизът ни!”.

Снимки и информация: Военновъздушната учебна база – Долна Митрополия

#тагове:

НАЙ-НОВИ: