Няма да се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки и да се затварят цялостно училища и детски градини

14.10.2020 14:18

Не е необходимо да бъдат въвеждани допълнителни противоепидемични мерки, няма да бъдат поставяни КПП-та, обяви днес на брифинг след правителствено заседание министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Единственото, което здравните власти предприемат, е засилване на контрола по спазване на вече въведените мерки. Проверките на регионалните здравни инспекции показват, че противоепидемичните мерки не се спазват. Министър Ангелов даде пример за проверени вчера, 13 октомври, от РЗИ-София град големи търговски обекти на територията на столицата, в резултат на което са съставени 31 акта за административни нарушения, от тях 15 на персонал, 16 – на граждани. Отправени са 3 покани за съставянето на такива актове към фирмите, стопанисващи обектите.

Министърът информира, че до момента страната ни е получила 2837 флакона Velkury (ремдесивир) под формата на дарения, които са предоставени на 28-те регионални здравни инспекции – за нуждите на лечебните заведения. Използвани към 12 октомври са 978 флакона, а наличността, с която България разполага, е 1779 флакона. „Всички пациенти, в чиито терапевтични схеми е необходимо включването на Velkury (ремдесивир), са обезпечени“, обясни министър Ангелов.

Последната справка показва, че седмичното потребление на лекарствения продукт у нас е 476 флакона, като в 13 административни области медикаментът не е използван. Това означава, че имаме наличен Ремдесивир за три седмици. В случай, че се стигне до изчерпване на количествата в някоя от областите, ще осигурим лекарствения продукт от друг регион на страната, уточни проф. Ангелов.

Категорично към момента не се предвижда цялостно затваряне на училищата и детските градини, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. В същото време правителството отпусна по бюджетите на учебните заведения 14 млн. лева, с които да бъдат закупени 16 000 лаптопа и таблета. Целта е класните стаи да могат да функционират в електронна среда с електронни бележници и дневници.

Според данните,изнесени от министър Вълчев, към днешна дата 162 деца и ученици общо са констатирани с положителни проби и 159 учители в училищата и детските градини. Вече близо 30 дни са минали от началото на учебната година, това означава среднодневно по 5 ученици и по 5-6 учители.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: