Община Левски е отличена с Етикет за иновации и добро управление на местно ниво

13.10.2020 14:58

Европейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво е сертификат за качество на цялостното управление в общините, като управлението се оценява по единни критерии и индикатори, разработени от Съвета на Европа, валидни за всички държави членки. С него се удостоверява, че дадена община отговаря на европейските стандарти за качество на управлението на местно ниво.


Кметът на Община Левски –Любка Александрова за отличието:
„ Радвам се, че тази награда беше връчена точно в Деня на българските общини- 12 октомври. За мен тя е признание за добрата екипна работа на общинската администрация, на Общински съвет- Левски, на кметовете на кметства, на този голям екип от хора, които ежедневно, ежегодно са ангажирани да управляват добре услугите за населението на общината .”, изрази благодарността си към всички допринесли за отличието Любка Александрова. „Радвам се, защото е признание за висок професионализъм, за отдаденост, за административен капацитет на европейско ниво. Радвам се ,че Община Левски по нищо не отстъпва като управление на водещите общини в България.”
23 български общини са отличени с Етикет за иновации и добро управление на местно ниво в рамките на петата процедура за присъждане на авторитетния приз, информират от Пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заедно с председателя на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов, връчиха призовете на церемония, организирана от Националното сдружение на общините в Република България по повод Деня на българската община – 12 октомври.
„Общината е не само административна структура, а гръбнакът на държавното управление. Вие познавате най-добре проблемите на хората и търсите решенията. Вашият труд е благословен, защото мижете да видите резултата от работата си. В мое лице и в лицето на МРРБ ще намерите коректен партньор, диалогичност и разбиране.” каза министър Аврамова по време на церемонията и поздрави отличените общини за ползотворната работа.


Етикетът – кристален дванадесетостен, върху който са гравирани дванадесетте принципа за добро управление на Съвета на Европа, на който страната ни е член, се присъжда на общини, които успешно ги прилагат.
Дванадесетте принципа за добро управление, по които се оценяват кандидатурите са: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие, отзивчивост, ефикасност и ефективност, откритост и прозрачност, върховенство на закона, етично поведение, компетентност и капацитет, иновации и отвореност за промени, устойчивост и дългосрочна ориентация, стабилно финансово управление, човешки права, културно разнообразие и социално единство, отчетност.
Главната цел на инициативата е да се насърчават усилията на все повече местни власти и продуктивното съперничество между тях, което на свой ред да доведе до по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България, информират от Пресцентъра на МРРБ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: