Калин Вельов в Плевен: Държавата помага на творците в условията на кризата, породена от COVID-19

13.10.2020 16:19

Известният музикант Калин Вельов пристигна днес в Плевен, за да се срещне с представители на културната общественост. Първата среща в качеството му на депутат от ГЕРБ бе насрочена за 15 часа в зала „Плевен“ на Областна администрация. В 17.00ч в читалище „Съгласие” Вельов трябва да се срещне с плевенските артисти на свободна практика. Преди началото на срещата в зала „Плевен“ музикантът направи кратък коментар по актуалните за културните среди у нас теми.

Идеите на срещите, които предприех в страната, е да се видя с колегите и да обсъдя проблематични за тях моменти, нещо, което смятат, че трябва да бъде подобрено. Много от колегите са експерти в дейността си, знаят какви биха могли да са решенията, коментира Калин Вельов. Той подчерта, че във времето има много натрупани проблеми, които трябва да бъдат решени. Амбицирал съм се след приключване на обиколката ми в страната, да направя една програма, която да обсъдя с министъра на културата, добави музикантът. И коментира, че един от въпросите, повдиган от творците, с които вече се е срещал, е за липсата на стратегия за културата, както и че културата трябва да бъде изведена на преден план заедно с образованието. „Образованието стана приоритет, заплатите там станаха атрактивни, а същевременно културата изостава в това отношение. Повдигат се въпроси какви са възможностите заплатите и стандартът в културата да догонят тези в образованието“, подчерта Вельов.

Депутатът каза още, че държавата успява да помага на хората в сферата на културата, за да се справят с кризата, породена от Ковид пандемията. Доста бързо Правителството и Министерството на културата реагираха като създадоха работни групи от експерти. Първата мярка бе подпомагане на творците от независим сектор, а последната сега, затворена преди няколко седмици, бе за помощ до 4000 лв. на физическо лице с проекти предложения. Отделно 3 млн.лв. бяха предназначени за културни организации. Точната бройка за това на колко души реално е помогнато се движи между 5 и 10 000, добави Калин Вельов. Според него положителният ефект от кризата е може би това, че много хора на културата успяха да подготвят и защитят своите проекти, да се справят сами с документи и други административни изисквания, което не им е присъщо. В същото време обаче е имало и такива, които не са разбрали, не са чули или не са се осмелили да кандидатстват.

В условията на тази пандемия, която вероятно ще продължи още, не виждам друг вариант творците да продължават своята дейност освен да присъстват онлайн, в дигитално продстранство и с помощта на държавата, категоричен бе депутатът.

Културата ни е показала във времето, че е доста издръжлива и жилава, и се надявам, че има още малко мускули, за да издържи и сега, каза още Калин Вельов. И подчерта, че правенето на изкуство в условията на пандемия е важно, за да се поддържа духа на хората.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: