Плевенчанката Христа Аспарухова от “Игри на волята” с нова кауза

12.10.2020 7:39

                                          

„Царицата“ на племето на „Рибарите“ от “Игри на волята” Христа Аспарухова остави следа в популярния формат със силния си характер и достойна позиция. Тя обяви каузата „Да подкрепим волята им“, заради която е решила да участва в предаването. Младата бизнес дама от Плевен стартира кампания за събиране на коси, за да изработи и дари перуки на онкоболни, преминали химиотерапия. 

“От години, заедно с развитието на моя бизнес, паралелно успявам дапомагам на хора в нужда. Смятам, че не може само да се взема от този живот, трябва и да се дава. Точно на това уча моите деца и точно заради това реших да участвам в “Игри на волята”. Прецених, че популярността от телевизионния екранпозволява моят ангажимент да докосне повече хора. Ще бъда много щастлива, ако от една идея в главата ми каузата се превърне в национална практика. Всеки, който иска да се включи и да помогне, може да го направи, като се свърже с мен. Смятам, че с общи усилия можем да помогнем на много хора да се почувстват по-добре и да продължат борбата за живот с различна нагласа.”сподели Христа Аспарухова за кампанията „Да подкрепим волята им“.

Христа вече завърши курс по перукерство, за да може самата тя да изработва перуките. Освен това тя смята да обучи безплатнодецанад 18 годинив неравностойно положение, оставени без шанс за усвояване на занаят и кариерно развитие. Това ще им даде работаи шанс да се социализират в името на нещо значимо – да даряват радост. Младежите ще имат възможност да се включат в изработването на перуките.

Приоритет в кампанията ще бъдат децата, подложени на химиотерапия. Оказва се, че на много малко места се изработват перуки за онкоболни деца, и младата майка иска да е в помощ предимно на тях.

Каузата включва следните дейности – желаещите да дарят коса, ще бъдат посъветвани от екипа на Христа как най-правилно да подготвят, отрежат и съхранят косата си, докато я изпратят в работилницата на кампанията. С уникалния номер на сертификата за дарение всеки ще може да проследи пътя на своята коса от изпращането до предоставянето на готовата перука, за да се насърчи борбата им с последиците от лечението. Именно затова кампанията на Христа се нарича “Да подкрепим волята им”, един жест на съпричастие по нелекия път. Идеята на Христа е, че е изключително важно за увереността на всички болни и за настроението, с което ще посрещат трудностите, да не се чувстват различни и отхвърлени от обществото, само защото нямат коса. При децата е още по-наложително, защото, както добре знаем, останалите все още нямат социални навици и трудно разбират и приемат различните. Христа съзнава отговорността на всеки родител да обясни на детето си, че има и болни хора, но тя иска да накара страдащите деца да почувстват външната грижада станат независими и силни.

След като косата пристигне в работилницата на Христа, тя ще бъде обработена и превърната в перука зануждаещия се болен. След това ще бъде дарена с писмо и имената на дарителя. А самите дарители ще получат специален сертификат, че са помогнали на конкретен човек.

В каузата на Христа място ще намерят и перуки, които вече са били използвани. На принципа “Предай нататък“ всеки, който се е излекувал и не му е потребна вече перуката, ще може да я изпрати в работилницата, а там да я обработят и адаптират, за да може да стигне до следващия нуждаещ се.

Ако искате да разберете подробностите и напредъка на кампанията на Христа Аспарухова може да го направите във Фейсбук страницата на каузата “Да подкрепим волята им”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: