Днес Мавзолеят ще е осветен в зелено в знак на съпричастност по повод Европейския ден на донорството

10.10.2020 9:17

Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен ще бъде осветен в зелено от 19.00 до 21.00 часа днес, 10 октомври 2020 г., събота. Инициативата е в знак на съпричастност с провеждания от Съвета на Европа ежегоден Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи. Целта е повишаване на осведомеността за значението на донорството на органи за подобряване и спасяване на живота на нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е единствена възможност да бъдат спасени, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация, които помагат да се спасят животи и да се подобри качеството на живот на много хора. Традиционно инициативата се провежда втората събота на м. октомври, която тази година е 10 октомври. Солидарно и в координация с институциите на Съвета на Европа България чрез Изпълнителна агенция „Медицински надзор” организира провеждането на събития в седмицата от 10 до 17 октомври.
Една плевенска фирма откликна на призива на ръководството на местната администрация и ще извърши осветяването на мавзолея безвъзмездно.
Като инициатива по Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019 – 2023 г., доброволци на Български младежки Червен кръст ще раздават информационни материали за донорството и трансплантацията в десет български града, в Плевен това ще стане на 13 октомври от 13.00 до 14.30 ч. пред сградата на Общината.
От началото на тази година до момента екипите на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” в Плевен са реализирали три донорски ситуации. Благодарение на хуманното решение на близките на донорите втори шанс за живот са получили нуждаещи се от трансплантация не само български, но и чуждестранни граждани. Според статистиката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор” потенциалните реципиенти на органи в страната ни към 2.10.2020 г. са 1 145.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: