Не се налага затягане или въвеждане на нови, по-строги мерки заради COVID-19

08.10.2020 13:32

“Апелирам гражданите да бъдат спокойни – данните за разпространението на COVID-19 у нас показват, че към настоящия момент не се налага затягане или въвеждане на нови, по-строги мерки. Ще продължим да упражняваме контрол върху спазването на вече въведените противоепидемични мерки“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в МЗ, информират от Пресцентъра на ведомството.

„По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в рамката Европейски съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство, на база на последните 14 дни, България се нарежда на 24-то място от 31 страни по заболеваемост, или 43,19 на 100 хил. души население. Страната ни е на 7-мо място по смъртност с 1,19 на 100 хил. души население. Въпреки нарасналата бройка на положителните за COVID-19 случаи, България запазва мястото си и като заболеваемост, и като смъртност“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той даде пример с други европейски държави, където заболеваемостта е нараснала значително: „Например, в Черна гора заболеваемостта е 567 на 100 хил. души население, в Македония е 98,6 на 100 хил. души население, в Босна и Херцеговина – 79,6 на 100 хил. души население. Ръстът в Европейския съюз на 14-дневна база е +23%, което е равно на ръста в България – той също е +23%. За сравнение в Латвия ръстът е с +275%, във Великобритания с +97%, в Словакия с +60%, в Нидерландия с +42%, а в Полша с +55%“.

Спрямо държавите от Балканския полуостров България се нарежда на 5-то място по 14-дневна заболяемост след Румъния, Македония, Босна и Херцеговина и Албания, и на 4-то място по смъртност след Босна и Херцеговина, Македония и Румъния, стана ясно още от думите на доц. Кунчев.

„Болниците ни са обезпечени с медикаменти, лични предпазни средства и дезинфектанти. Към 7 октомври в няколко области се забелязва увеличение на хоспитализациите: в Благоевград настанените в лечебни заведения пациенти са 168, от които 10 в интензивни структури; в Бургас – 66, от които 2-ма на интензивно лечение; в Пловдив – 99, от които 6 на интензивно лечение; в София – 250, от които 8 на интензивно лечение.“ Това съобщи директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: