Модерна болница за рехабилитация отваря врати край Плевен /снимки/

07.10.2020 12:58

Днес официално отваря врати болницата за рехабилитация и продължително лечение към МБАЛ „АВИС МЕДИКА”. Тя е разположена в центъра на с. Тученица в специално преустроена сграда на бившето училище и се намира сред красив парк с площ 8 декара. Лечебното заведение разполага с 60 болнични легла, разположени в 28 стаи. В него ще се извършва рехабилитация и продължително лечение на пациенти след големи хирургични и ортопедични операции, инсулти, сърдечни инфаркти и сърдечни операции, за които има сключен договор с НЗОК.

Това е първият етап от една мащабна инвестиция, която ще бъде реализирана в близките месеци, разкриха на пресконференция преди официалното откриване на болницата д-р Владимир Андреев, управител на „Авис Медика“ и Александър Андреев. Пациентите тук ще имат по-добри шансове за рехабилитация, защото освен, че ще са под непрекъснат лекарски контрол, те ще са и в ръцете на рехабилитатори, които ежедневно ще им правят процедури, за да подпомогнат възстановяването им, подчерта д-р Андреев. И добави, че в новата болница ще се приемат пациенти и от други лечебни заведения, не само на „Авис Медика“.

В новото модерно лечебно заведение акцент ще е т.нар. невророботизирана рехабилитация като само за апаратурата първоначалната инвестиция е в размер на 2 млн. лева. „Черешката на тортата“ е най-съвременният апарат в тази сфера – Локомат Про, който се изплзва за рехабилитация на пациенти след прекаран тежък инсулт, травми на главата, с Детска церебрална парализа, Паркинсон и т.н. Проучванията в световен мащаб са показали, че след 3-месечен курс с Локомат Про пациентът има голям прогрес във възстановяването си. Към момента такъв апарат има само в още една болница в страната и рехабилитацията с него не се покрива от Здравната каса.

Очакванията на ръководството на „Авис Медика“ е до края на годината Локомат Про да бъде доставен в Плевен. Освен модерната рехабилитация с най-съвременна апаратура, в болницата край Плевен ще се прилага и традиционната рехабилитация, която се покрива по клинични пътеки от НЗОК.

Откриването на новото болнично заведние съвпада с отбелязване на 20 години от създаването на „Авис Медика“. Тогава стартът е даден с 20 работни места, днес в лечебните заведения са заето 300 души като 90  са лекарите. Средномесечно през ДКЦ „Авис Медика“ преминават около 13 000 пациенти, а през МБАЛ „Авис Медика“ – 1500 пациенти.

НАЙ-НОВИ: