Лекари с безплатни консултации за пациенти от област Плевен, излекувани от COVID-19

06.10.2020 14:34

Национална кампания за изследване, диагностика и лечение на последиците от COVID-19 при вече излекувани пациенти стартира Българският кардиологичен институт. В нея първоначално ще бъдат включени пациенти от общините в 8 области на страната, една от които е Плевен.

Целта на кампанията е да се установят последствията върху сърцето и сърдечно-съдовата система при пациенти, прекарали коронавирусна инфекция. Това се налага, тъй като в по-голямата част от случаите излекуваните пациенти съобщават за пристъпи на задух, силна умора, което често е еквивалент на сърдечна недостатъчност. По данните на БКИ при 71% от пациентите се установява високочувствителен Тропонин над 3 mp/mL, което е маркер за увреда на сърдечния мускул. При 45-65% от пациентите се наблюдава повишен риск от тромбози и т.н.

В рамките на кампанията специалистите от БКИ ще извършват безплатни прегледи и консултации за пациенти, прекарали вече COVID-19. Кампанията е напълно безвъзмездна и е насочена към предоставяне на специализирана грижа и високотехнологична диагностика. Целта е да се установят последстваията от COVID-19 и да се предприемат следващи стъпки към диагностика, лечение и подобряване качеството на живот на пациентите, излекувани от вируса.

Кампанията ще е безсрочна. Координатори са Ани Иванова /024026406/ и Илияна Боянова /024026533/.

Подробности за кампанията са публикувани на сайта на РЗИ – Плевен – www.rzi-pleven.com и ТУК.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: