Църквата „Свети Архангел Михаил” в село Трънчовица отбеляза своя храмов празник

05.10.2020 14:15

Църквата „Свети Архангел Михаил” в католическото село с уникална история и традиции – Трънчовица отбеляза  своя храмов празник на 3 октомври.  С величие и смирение,  молитвите и песните в църквата, която по архитектура с пищните си стенописи прилича на италианска базилика с  великолепна акустика,  достигаха до сърцето на всеки мирянин, за да го изпълнят с вяра.

Гости  и участници в празника бяха  Монсеньор Страхил Каваленов, отец Паоло, отец Койчо, отец Салваторе, отец Патрик, отец Ярослав, отец Ириней, дякон Томич, Любка Александрова –кмет на община Левски, Дочко Дочев – общински съветник , Магдалена Банчева – кмет на с.Малчика,кмета на с.Трънчовица –Милан Драганов, много трънчовени  и вярващи от  близките енории.

По време на Тържествената литургия красиви девойки поднесоха дарове подготвени от хората в селото , дарове плод на труда им.

„Усещането , което всеки от нас имаше през цялото време – общите молитвите и песни, в  присъствието на толкова свещеници на олтара в изпълнената с вяра църква беше величествено .

Човек наистина излиза по-добър и пречистен, по-вглъбен и зареден от общата енергия на духовен мир. Беше красиво !”споделят за празника в селото.

Село Трънчовица е с богата история и традиции.Родно място на незабравимия Григор Вачков, в него дълги години живее никополският епископ Филип Станиславов ,то е известно и с особения католишки хумор и самобитен , самодеен темперамент.

Сведенията за селището Трънчовица са още от преди XIV в. , а католическата вяра  приема след павликянството  в началото на XVII век.

Църквата се намира на най-високото и слънчево място в селото. Тя е завършена през 1874г. (4 год. преди Освобождението) с инициативата на италианския отец Валенте.

На мястото на сегашната църква , през XVI в. е имало друга , към която никополският епископ Филип Станиславов при преместването си в Трънчовица, в началото на XVII създава второто след Чипровци светско училище. В него  се пишело на български. Деца и по-големи са учели новобългарски, математика и история. Твърди се, че именно тук, Филип Станиславов започва подготвката на първата печатна книга на новобългарски език -„Абагар“, отпечатана в Рим през 1651г.

Кметът на община Левски Любка Александрова подари на отец Енцо красиво издание на книгата. Празникът в село Трънчовица дълго ще помнят всички съпреживели красотата и силата на духа и вярата.

Снимки и информация: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: