Арест за 58-годишен иманяр, спипан да разкопава културно-исторически ценности

02.10.2020 9:44

Вчера в землището на село Гиген е засечен 58-годишен в момент на разкопаване на културно – исторически ценности. В дома му са открити множество метални предмети с историческа стойност, информират от Пресцентъра на ОДМВР-Плевен.

В 10:30 часа служители на РУ- Гулянци са извършили обход в землището на село Гиген. Полицейските действия са във връзка с противодействие на престъпления, свързани с „културно – исторически ценности“ на територията на община Гулянци. Установили са 58-годишен местен жител, който без надлежно разрешително извършва изкопни дейности, за да търси археологически обекти. Мъжът използвал техническо средство металдетектор и права лопата. Местопроизшествието е посетено от дежурен разследващ екип в състав полицейски инспектор и експерт при Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР – Плевен. Иззети са като веществени доказателства металдетектор и права лопата. При последващо претърсване, при условията на неотложност по реда на чл.161 ал.2 във връзка с чл.160 от НПК, в дома на лицето са намерени и иззети 33 метални къса с различна форма и размери, представляващи антични артефакти, елипсовидна част – антена за металдетектор, черна на цвят с монтиран към нея черен кабел и металдетектор. Предстоят експертизи.

58-годишният е задържан за срок до 24 часа в полицейско управление. Уведомен е дежурен прокурор от ОП – Плевен. Образувано е досъдебно производство. По случая продължава работа разследващ полицай.

Снимката е илюстративна

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: