Как се лепят тапети – съвети от CarpetMax

29.09.2020 14:48

Бързото преобразяване на едно помещение вече е възможно чрез лепенето на тапети CarpetMax, което обаче изисква определени познания, така че работата да бъде свършена възможно най-добре и с дълготраен ефект. По-долу ще разгледаме факторите, на които да обърнем внимание преди да започнем и как да изберем правилното лепило. Защо се получава свиване след слагане при някои видове и как да предотвратим това.

Кои фактори трябва да вземете предвид, преди да започнете работа

Преди началото на същинската дейност по лепенето на тапетите е необходимо да се извърши оглед на основата и да се съблюдава за някои фактори, при наличието на които е необходим подготвителен процес. Когато оглеждаме готовата стенна основа, тя не бива да е неравна и с дупки, да липсва видима влажност, слоеве бои и маслени участъци. Ако такива все пак съществуват, то те трябва да бъдат премахнати преди лепенето на тапетите.

Повърхността трябва да бъде гладка, суха и добре почистена. Състоянието на мазилката също е от значение, а то се проверява чрез надраскване с твърд остър предмет. Около образуващите се линии след драскане с твърдия предмет не бива да се чупи и да пада мазилка. Само при тези условия ще се получи добър контакт с основата, плътно прилепване към нея и дълготрайност.

Как да изберете подходящо лепило според типа на тапетите

Днес онлайн магазин Carpetmax.bg е претрупан с разнообразие от различни видове декорации и цветове и материали. Ето защо за отделните видове тапети се предлагат и различни лепила:

  • Хартиени – лепенето им се извършва с универсално лепило, което е и най-често срещаното;
  • Винилови – те са малко по-тежки от хартиените и изискват използването на смеси за винилови ленти на базата на метилцелулоза, поради по-добрите й проникващи свойства;
  • Флис – използват се специални лепила с повишена адхезия и е препоръчително да има противогъбични добавки. Характерното при лепенето, е че сместа се нанася директно върху стената, а не върху лентите на тапета.

Защо при някои видове е налице свиване след залепяне

Някои видове тапети, като виниловите например, са еластични и след залепването им и прогонването на въздуха със специална силиконова шпатула, те се опъват и после се свиват обратно. Това може да доведе до появата на фуга и невъзможност за напасване на декорацията след това. Еластичността значително се увеличава при намазването им с лепило и за това не бива по време на прогонване на въздуха да ги разтягаме прекомерно. Лекото презастъпване между отделните ленти при лепенето е добра превенция.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: