Днес откриват академичната година във ВВВУ „Г.Бенковски“, курсанти ще положат военна клетва

28.09.2020 7:36

Днес в присъствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, родители и гости, първокурсниците курсанти от ВВВУ „Георги Бенковски“ ще положат най-важната клетва в живота си – в служба на род и Родина.

В първите два випуска на възроденото ВВВУ – „Випуск 2024“ и „Випуск 2025“ са приети 41 курсанти/почти двойно в сравнение с миналата учебна година/, от които 6 девойки, информират от Пресцентъра на висшето военно училище.

Курсантите ще се обучават по 7 специализации. Те идват в авиационната Алма матер от 12 града. Най-много са от Плевен – 12 , следвани от Пловдив- 9 , София, Ямбол, Хасково и Враца се представят с по едно момиче.

Студенти ОКС „Бакалавър“-редовна и задочна форма на обучение ще се обучават в 4 специалност, а в задочна форма  студенти ОКС „Магистър“ ще надграждат знанията си също по 4 специалности.

Професионалният сержантски колеж прие кадети по две специалности.

Настоящите випуски ще останат в историята на Училището и с факта, че  произнасят свещените клетвени слова 140 години след като Великото народно събрание гласува и приема Закона за земание на новобранци в българската армия. Определен е и първият текст на военната клетва за постъпващите в редовете й.

Командването на ВВВУ „Георги Бенковски“ ще отличи петима преподаватели, оставили трайна диря в най-новата история на Училището.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: