102 години от Дойранската епопея честваме днес в Плевен, пристига министър Каракачанов

27.09.2020 8:11

Под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, Сдружение „Героите на Дойран“, ВВВУ „Георги Бенковски“ и военните формирования от Плевенския гарнизон, с подкрепата на Община Плевен днес ще бъдат чествани 102 години от Дойранската епопея.

Събитията от септември 1918 г. край град Дойран по време на Първата световна война остават в световната и българска история като Дойранска епопея.

Честването ще се състои от 11 часа пред пред паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия на площад „Свободата“. Ще припомним, че мемориалът бе открит миналата година след като без издигнат с дарения, събрани от Сдружение „Героите на Дойран“ и с подкрепата на Министерството на отбраната и Община Плевен.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще отличи за народополезната и патриотична дейност по създаването на младежки гвардейски отряди и оркестри д-р Денислава Ангелова – Председател на Асоциация „Докосни дъгата“ и на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“. Над 400 младежи от V-ти до  XI-ти клас  са ангажирани  с дейността на 11 гвардейски отряда и 3 гвардейски оркестъра в цялата страна. В Бургас , Казанлък и разбира се, в Плевен има отряди и оркестър.

Ще бъдат наградени Ваня Дражева – директор на ОУ „Д-р Петър Берон“ и Димитър Митев – директор на СУ „Иван Вазов“, Таня Цветанова – ръководител на Втори ученически гвардейски отряд при ОУ „Д-р Петър Берон“ и Красимир Янкулов – ръководител на Първи ученически гвардейски оркестър при СУ „Иван Вазов“.

Събитието ще завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: