Две деца от Артшкола „Колорит” – Плевен са победители в световен конкурс за рисунка

27.09.2020 8:34

Седемгодишният Мирослав Лазаров и  десетгодишната Лилия Янкова  от Артшкола „Колорит”- Плевен  са победители в Световен конкурс за детска рисунка на тема „Здраве през пандемията корона вирус”, провел се в Иран. Техните рисунки са сред 12-те най-добри творби, отличени със Специална награда. Така Мирослав и Лилия получават официална покана, заедно със своя арт педагог Майя Ананиева и придружаващ родител да участват в арт фестивала в столицата на Иран, град Техеран и на церемонията по награждаването на 8-ми ноември 2020 година.

Деца от 33 страни от различни континенти са рисували през времето на карантината своята представа за борбата с корона вируса и са пресъздали своите емоции, своите мечти и надежда. Лилия печели престижната награда със своята живописна творба „Пандемията – да свършва, да играем навън”, Мирослав е отличен за акварелната си рисунка ”Побеждаваме вирусите”. Конкурсът се организира от  в рамките на 6-тия Международен фестивал  на картини за педиатрични пациенти /IFPPP/.

Педиатри от цял свят, обединени в „Група за здраве и изкуство” / HEART/ работят за благородната кауза – поддържане на психичното здраве на болни деца по целия свят, организирайки благотворителни церемонии, изложби на картини, книги и играчки под девиза „Донеси усмивка на биещо сърце”. Този успех е изключителен, защото творбите си Мирослав и Лилия са създали по време на експерименталното онлайн обучение в артшкола „Колорит” по време на карантината.

Снимки и информация: Майя Ананиева, ръководител на Артшкола „Колорит” – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: