В Плевен тържествено бяха отбелязани 102 години от Дойранската епопея /снимки/

27.09.2020 13:08

102 години от Дойранската епопея бях тържествено чествани днес в Плевен. Церемонията се проведе пред паметника, посветен на героите от Дойран, който бе открит миналата година в Плевен и премина под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, Сдружение „Героите на Дойран“, ВВВУ „Георги Бенковски“ и военните формирования от Плевенския гарнизон, с подкрепата на Община Плевен.

Свещеници отслужиха панихида в памет на загиналите 2606 офицери и войници от 9-та пехотна Плевенска дивизия.

„Воините от Девета плевенска дивизия, начело със славния генерал Владимир Вазов написаха златни страници в българската военна история. История, която от създаването на българската държава, е съпроводена с войни и сражения за запазване на българската държава и осъществяване на националните идеали”, каза в словото си вицепремиерът Красимир Каракачанов. Воините от Девета пехотна дивизия при Дойран се окичиха със слава, но и дадоха жертви, чиито кости се намират по военните полета на Македония и Гърция, добави Каракачанов. И подчерта като важен знак на признателност към тях откриването на паметника в Плевен през миналата година и че пред него за първа година се организира тържество в прослава на героите от Дойран.

За пътя, изминат за построяване на паметника в Плевен, говори председателят на Сдружение „Героите на Дойран“ Даниел Димитров.

Военният историк полковник доцент д-р Мануш Христов припомни основните моменти от Дойранската епопея.

На церемонията днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов отличи за народополезната и патриотична дейност по създаването на младежки гвардейски отряди и оркестри д-р Денислава Ангелова, председател на Асоциация „Докосни дъгата“ и на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“. Над 400 младежи от V-ти до  XI-ти клас  са ангажирани  с дейността на 11 гвардейски отряда и 3 гвардейски оркестъра в цялата страна. В Бургас , Казанлък и разбира се , в Плевен има отряди и оркестър.

С грамоти от военния министър бяха наградени Ваня Дражева, директор на ОУ „Д-р Петър Берон“ и Димитър Митев, директор на СУ „Иван Вазов“, Таня Цветанова, ръководител на Втори ученически гвардейски отряд при ОУ „Д-р Петър Берон“ и Красимир Янкулов, ръководител на Първи ученически гвардейски оркестър при СУ „Иван Вазов“.

Събитието завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: