Спектакълът „Разпитът” развълнува публиката в град Левски

25.09.2020 14:31

Спектакълът  „Разпитът”, посветен на 180-та годишнина от рождението на Васил Левски, представиха артистите, знакови имена в българския театър и кино Веселин Плачков и Христо Мутафчиев в НЧ „Георги Парцалев-1901” в град Левски.

Театралната постановка имаха възможност да видят учениците и всички пожелали, в две представления, при спазване на противоепидемичните мерки.

Община Левски с подкрепата на МКБППМН предостави тази възможност на всички, които проявяват интерес към  българската история и големите българи по повод Деня на независимостта и 180 години от рождението на Васил Левски.

Спектакълът е по документални материали и осветява последните дни на  Апостола.В   драматургичният  материал на  „Разпитът” е заложена стенограмата на съдебно-следствения разпит на „главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски“. Разпитите на Левски се проточват цяла седмица, спектакълът акцентира върху три от тях.

Една вълнуваща, емоционална среща на публиката в Левски с историята и любимите артисти, с личността на достойния син на България – Васил Левски.

Защо „Разпитът”? Артистичният екип – един от големите актьори, председател на САБ –Христо Мутафчиев и Веселин Плачков – превъплътил се в образа на Левски във филма „Дякон Левски“, иска  да разкаже и покаже този  трагичен момент от българската история, защото: „Много малко се знае за последните дни на Васил Левски  и начина, по който се е държал пред турския съд. Той не изговаря нито едно българско име и това е още един пример на Левски за българите … Левски е имал идея каква иска да бъде България, а когато имаш идея …”

Христо Мутафчиев и Веселин Плачков възприемат, като своя просветителска мисия спектакъла.Те го представят с благодарност към Васил Левски и всички герои и с желание младите да научат повече.

В единствения град в България с името Левски артистичният екип разговаря с учениците, а те с радост запечатаха мигове от срещата. Община Левски, НЧ „Георги Парцалев-1901”, ученици, учители, родители, жители на град Левски  благодариха на Христо Мутафчиев и Веселин Плачков за възможността да научат повече за Апостола на Свободата –Васил Левски.

Снимки и информация: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: