Вандали отново нашариха Паметникa на загиналите във войните за Свободата на България

25.09.2020 14:50
Вандали отново нашариха Паметника на загиналите във войните за свободата на Бълария в Плевен. За поредния необясним за обикновения плевенчаник акт информира кметът Георг Спартански чрез поста си във фейсбук, озаглавен „РИТОРИЧНО : ИДИОТИ ли живеят сред нас ???“.
Паметникът с новите „творчески“ изблици на вандалите
Ще припомним, че в началото на септември от Общината възложиха на професионалния реставратор Вътко Христов да почисти от драсканиците тогава с червена боя паметниак. Възстановяването на вида на паметника се извърши със специални химикали, нужно бе време, тъй като имаше всмукване на боята във варовика, от който е изграден монументът.
Сега отново паметникът трябва да бъде спасяван от „творческите“ изблици на вандалите.
След почистването преди броени дни
„Убеден съм, пише в социалната мрежа кметът Спартански, че индивидите с боята не знаят, че скулптурата „Пиета“ е дело на проф.Валентин Старчев, чиито произведения има не само в България, но и в много чуждестранни музейни колекции, негова пластика „Пиета“ е подарена на Папа Йоан Павел II във Ватикана…
Случващото се с този паметник не е инцидентен случай, за съжаление. По подобен начин се унищожават детски площадки и съоръжения, лампи, кошчета за отпадъци,контейнери за смет, пейки и т.н. Плащаме стотици хиляди левове заради нечия простащина, с която индивидът – неандерталец лекува вероятно вътрешните си комплекси за малоценност… В буквалния смисъл хвърляме пари на и за боклука…“.
Реставраторът в действие
Георг Спартански отправя апел към плевенчани, на които не им е безразлично как изглеждат нашите паметници и мемориали, средата, в която живеем, да покажат с „активна гражданска позиция и С ВСИЧКИ ДОПУСТИМИ СРЕДСТВА на хората с недостиг на мозък, че Плевен има ДРУГО лице. Вандалите нямат място тук и е недопустимо да налагат своите порядки в живота на нормалните хора !!!“.
Снимки: FB
#тагове:

НАЙ-НОВИ: