Близо 2000 нарушения при 504 проверки са установили плевенските инспектори по труда

24.09.2020 13:20

1977 нарушения са установили от началото на годината до края на август трудовите инспектори в област Плевен при извършени от тях 504 проверки. Данните оповести днес на пресконференция в БТА директорът на Инспекция по труда – Плевен Борис Петков,  който заедно с областния лидер на КНСБ Янчо Андонов коментираха участието на България в европейската кампания „Европа за деклариран труд 2020“, организирана от Европейската комисия и в частност Европейската платформа за справяне с недекларирания труд.

Петков коментира, че тази година заради органиченията, свързани с коронавируса и намалелия брой на трудовите инспектори, проверките са по-малко на брой сравнено с миналата година. Нито един сигнал на работник обаче не е оставен без проверка. За 8-те месеца на 2020 г. постъпилите сигнали от работещи за некоректни работодатели са 218.

При регистрираните близо 2000 нарушения са съставени 120 акта, а издадените наказателни постановления са 118. За посочения период 123 са влезлите в сила наказателни постановления за обща стойност 236 000 лв.

По повод кампанията срещу недекларирания труд Борис Петков обясни, че тя се води приоритетно в социалните мрежи. За целта във Фейсбук е създадена страница на кампанията „Всички права запазени“ https://www.facebook.com/BG4FairWork/. В серия публикации там можете да научите повече за своите права, които ви гарантира работата на светло.

Създадена е и специална онлайн анкета https://docs.google.com, с попълването на която ще помогнете да се установи коя е основната мотивация на хората – и в ролята им на работодатели, и в ролята им на предлагащи труда си, да работят декларирано, съответно да предлагат недеклариран труд .

Създаден е и youtube канал, на който се споделят видеа с информация за ползите и вредите от недекларирания труд – https://www.youtube.com/channel

#тагове:

НАЙ-НОВИ: