В две плевенски училища са установени ученици с положителни проби за COVID-19

23.09.2020 16:02

Създадена е нужната координация по отношение на регистриране на положителни на коронавирусната инфекция в учебните заведения на територията на област Плевен. В това бе категоричен директорът на РЗИ-Плевен д-р Атанас Гарев на днешното заседание на Областния оперативен щаб за COVID-19, информират от Пресцентъра на Областна администрация – Плевен.

Областният управител Мирослав Петров изиска актуална информация за предприетите действия и актуалната обстановка от началото на учебната година. След установяването на КОВИД инфекция при две деца от две плевенски училища НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен и Езикова гимназия от РЗИ – Плевен са направени 60 PCR теста, които са отрицателни. Чакат се резултатите от още 3-4 проби, уточни д-р Гарев. Към момента заразените ученици са добре и са на домашно лечение. Началникът на РУО – Плевен Албена Тотева потвърди, че директорите на учебните заведение на територията на областта са подготвени да реагират своевременно и ефективно при съмнения за COVID. Ясен е алгоритъмът на работа. Работи се в добро и ползотворно сътрудничество със здравната инспекция. Двете паралелки, където се обучават заразените ученици, са преминали на онлайн обучение.

За периода 08-22 септември регистрираните с COVID-19 в област Плевен са 20 души, карантинираните – 92, хоспитализирани -3, а за последната седмица има 1 починал, информира още директорът на РЗИ – Плевен.

По време на заседанието на Щаба областният управител Мирослав Петров постави въпроса и за превантивните мерки срещу коронавируса по повод предстоящите частични избори в с.Бохот на 27-септември. Дискутирани бяха възможностите за гласуване на трудно подвижни хора в мобилни секции. На този етап в ОИК няма подадени заявления за разкриване на мобилна секция. Но окончателно това ще стане ясно в петък.

Снимка: Областна администрация – Плевен, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: