Кметът Георг Спартански: Иска ми се да вярвам, че в днешно време също имаме национална цел

22.09.2020 13:19

Цветя поднесоха днес пред паметната плоча срещу входа на ДКТ „Иван Радоев” на площад „Стефан Стамболов” председателят на Общинския съвет Мартин Митев и кметът Георг Спартански. Заради извънредната епидемична обстановка тържествен ритуал в Плевен не се състоя, но още преди обяд пред паметната плоча имаше поднесени венци и цветя от признателни граждани.

„Надявам се с течение нагодините, тъй като това е един от новите ни официални празници, повече българи да разберат защо 22 септември се нарича Ден на независимостта и е официален празник, а да не го свързват с това, че е почивен ден. Това е важна дата в българската история, тъй като е логичен завършек на една борба, започнала много по-рано още с хайдушките чети, през революционните комитети, през Руско-турската война, през Сръбско-българската война в защита на Съединението от 6 септември 1885 г.“. Това каза днес по повод националния празник 22 септември кметът Георг Спартански и припомни каква е била националната цел на поколения българи – единна България в своите национални граници – обединител на всички българи в естествените територии на нашия народ. Иска ми се да вярвам, продължи Спартански, че в днешно време също имаме национална цел. Хубаво е политиците, имам предвид националните, в единение с народа ясно да дефинират днешната ни национална цел и да работим с еднаквост на усилия за една обединителна кауза.

Сред дошлите днес да отбележат 112 години от обявяване Независимостта на България бяха ученици на НУ „Христо Ботев“, водени от директора Цветелин Горанов, общински съветници, общественици и десетки плевенчани.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: