Живота през социализма ни припомня РИМ – Плевен тази вечер в „Нощ в музея“

22.09.2020 8:09

„45 години – минало или съвремие“ е мотото на тазгодишното издание на инициативата „Нощ в музея“, която ще се състои тази вечер в Регионален исторически музей – Плевен.

Началото на „Нощ в музея“ ще бъде дадено в 19 часа, а посетители в залите и в двора ще бъдат посрещани до полунощ. В изложбата на РИМ – Варна „Вчера живяхме така….“ ще бъдат показани любопитни, особено за младежите днес, предмети от бита на българите в периода от 40-те до 90-те години като детски играчки и обзавеждане за детска стая, телевизор „Опера“, радио, училищни пособия, плажни пособия, вълнен бански дори и други. Част от експонатите ще бъдат показани извън витрините, за да може посетителите да се докоснат до „онова време“.

Изложбата „45 години – народен спорт“ ще представи изграждането на масовия спорт в НРБ. Тя ще е от 32 фототабла, на които са запечатани важни събития и личности, свързани със спорта у нас. Сред акцентите тук са непоказвани снимки от пренасянето през Плевен на олимпийския огън за олимпиада в Москва 1980 г. Посетителите ще могат да видят купи и медали на наши спортисти, ще бъде изложена и лична екипировка на алпиниста Руси Дженев, участвал в първата българска хималайска експедиция през 1981 г. до връх Лхотце. Феновете на ФК „Спартак“ ще може да си вземат копие от юбилеен вестник, посветен на 500-тния мач на плевенския клуб в „А“ Група. Подготвени са и други сувенири като копия на брошури с шампионите на Плевенски окръг, стикери на БТС, ФК „Спартак“ и  други. Тази изложба е подготвена с помощта на Държавен архив – Плевен.

„С родината в сърцето“ на РИМ – Плевен ще допълни варненската изложба като в нея ще бъдат показани облекла от времето на социализма, бижута, аксесоари.

От отдел „Природа“ са подготвени две изложби – на препарирани екземпляри, дарени от РИОСВ – Плевен и за теренната работа на специалистите.

Специално място на „Нощ в музея“ ще бъде отделено на изложба, посветна на съратника на Левски – Данаил Попов по повод 180 години от неговото рождение. Ще бъдат представени оригинални снимки на семейството му, писма и документи.

Дворът на музея също ще е място за експозиции. Там посетителите ще могат да се докоснат до ретро автомобили и мотори, ще има разположени лозунги, характерни за манифестациите през социализма.

И не само изложби…..“Нощ в музея“ включва и театрално-музикален спектакъл с участието на Общински хор“Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, мажоретен състав с р-л Надя Тодорова и Ученически гвардейски духов оркестър с диригент Красимир Янкулов при СУ „Иван Вазов“ – Плевен. Режисьор на спектакъла е Димо Дешев.

В условията на COVID-19 по време на „Нощ в музея“ ще бъдат спазвани всички приети вече противоепидемични мерки – в залите посетителите ще могат да ползват дезинфектанти, задължително ще трябва да са с маски, ще има обозначена ходова линия на движение.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: