Арт Център Плевен представя акад. Румен Скорчев с вариации на тема „Закуска на тревата“

22.09.2020 17:54

На 23 септември от 18ч. Арт център Плевен ще представи изложба с творби на акад. Румен Скорчев. Акцент в изложбата са интерпретацииите на художника по популярната картина на Едуард Мане „Закуска на тревата“. За Румен Скорчев „Закуска на тревата“ е повод за обобщаване на дългогодишен житейски и артистичен опит, за преструктуриране на утвърдени понятия, за личен прочит на естетически и морални ценности.


Припомняме, че преди 4 години Арт център Плевен представи зложбата „Изгреви и залези“ на акад. Румен Скорчев (1932-2015). Бе показана селекция от 170-те платна, дарени на Националната галерия, част от най-доброто, създадено от ръката на художника – живопис, графика, рисунки, илюстрации на книги.
Припомняме също част от световното „художествено досие” на академик Скорчев: добива популярност в България и чужбина с множеството спечелени награди от участия в международни изложби. Стипендиант е на японската фондация Kokusai Koryu Kikin (1979). Организира самостоятелни изложби в Австралия, Италия, Индия, Холандия, Люксембург, Кюрасао, Русия, Швейцария, Германия, Австрия, Ирак, Норвегия, САЩ и др.
Илюстрирал е над 200 книги за деца и възрастни. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на областните галерии в България, галерия „Албертина“ – Виена, музея „Виктория и Албърт“ – Лондон, Национална галерия – Вашингтон, САЩ, музея „Лудвиг“ – Кьолн, Националната библиотека на Париж, Дордрехтмузеум – Холандия, Музей за съвременно изкуство в Кайро – Египет и др., както и в големи частни колекции в САЩ, Холандия, Италия, Франция и др.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: