460 студенти-първокурсници посрещнаха днес в Медицински университет – Плевен

21.09.2020 16:14
Днес 460 първокурсници посрещнаха в Медицински университет – Плевен. Цремонията по откриване на новата академична 2020/2021 година се състоя на открито в двора на висшетоучилище. Студентите са приети за обучение в 14 специалности, 4 магистърски и 10 бакалавърски програми, в професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности. Висшето училище реализира успешен прием на студенти по държавна поръчка за магистърските специалности «Медицина» (118) и «Фармация» (49), както и за бакалавърските специалности – общо 207 новоприети студенти в 10 специалности и 65 студенти след придобита степен „Бакалавър“ в три магистърски програми – „Управление на здравните грижи“, „Здравен мениджмънт“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“. След запълване на местата по държавна поръчка, в рамките на свободния капацитет, МУ-Плевен за поредна година обяви места за обучение срещу заплащане – 10 са записаните студенти платено обучение в специалностите «Медицина» и «Фармация» и 11 в бакалавърските специалности.
Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов се обърна към 460 първокурсници с думите:
„Скъпи първокурсници, аз съм убеден, че вие сте направили правилния избор. С гордост мога да заявя, че Медицински университет – Плевен един от най-динамично развиващите се университети в България и в Европа. Нашето иновативно мислене, високите технологии, които въвеждаме в обучението и клиничната практика, е посветено единствено и само на вас, търсещите и мотивирани млади хора. Ще си позволя да посоча някои от нашите конкурентни предимства в обучението и научноизследователската дейност – VR студио за 360-градусово наблюдение в операционната зала, 3D студио за обучение в реално време, 3D медицинска маса за виртуални дисекции, виртуални зали със симулатори, възможностите на телемедицината, телепатологията и телехирургията, робот-асистирана хирургия. Само преди месец завършихме и пуснахме в експлоатация високотехнологичен интегриран интердисциплинарен операционен блок със системи за навигация и телехирургия в областта на специалностите уши-нос-гърло, онкохирургия и гинекология. Предстои да заработят едни от най-модерните в България лаборатории по геномика, 3D принтиране и биопринтиране. Мащабната инвестиция е направена по европейския проект за изграждане на Център за компетентност Леонардо Да Винчи по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия.
Скъпи първокурсници,
Днес вие сте изправени пред едно от най-големите предизвикателства в живота си. Аз не искам да Ви заблуждавам и да Ви обещавам, че ще Ви бъде лесно. Напротив, въоръжете се с търпение и много сили, за да извървите трудния път на познанието!“.
Снимки: МУ – Плевен
#тагове:

НАЙ-НОВИ: