Помощ при хазартна зависимост – къде, как, защо?

21.09.2020 16:43

 

Ако вашето дете, роднина или познат се нуждаят от помощ за справяне с проблем с хазарта, подкрепа и възможности за лечение съществуват. На разположение на хората с проблеми с хазарта са обучени специалисти, които могат да съдействат посредством персонални консултации. Те помагат на хората с проблеми с хазарта да си отговорят на въпросите:

–        Защо започнах да залагам?

–        Как хазартът ме кара да се чувствам и каква друга дейност или дейности бих могъл да извършвам, за да се чувствам така?

–        Кога най-често изпитвам желание да залагам?

–        Използвам ли хазарта, за да избегна проблеми? Как иначе мога да се справя с моите проблеми?

–        Какво трябва да направя, за да спра с хазарта?

–        Какви последствия е причинил хазартът и как мога да започна да поправя живота си?

Личните консултации са достъпни на много места и се водят от лицензирани специалисти, с които нуждаещият се от помощ за справяне с хазартната зависимост може да се среща, когато пожелае – седмично или ежедневно, ако е необходимо.

Групи за взаимопомощ

Говоренето за собствената ви зависимост може да изглежда неудобно. Изисква да изложиш проблемите, които имаш и да споделиш за последствията от зависимостта. Това ви насърчава да говорите за вашите чувства – нещо, което може би не сте правили преди пред своите приятели и семейство. Групите за взаимопомощ обединяват много хора с проблеми с хазарта, независимо дали са такива, които сега започват да се борят със зависимостта или такива, които го правят вече години наред. В тях зависимите:

–        Чуват историите на хора като тях, които са страдали от проблеми с хазарта.

–        Осъзнават, че други са преживели същите последици и не са сами.

–        Научават как другите хора с проблеми с хазарта се справят с емоции, като депресия и гняв.

–        Учат се от личните преживявания на хора, които са се отказали от хазарта и успешно са се възстановили от зависимостта към него.

–        Като участници в групата се мотивират и започват да споделят своите лични истории.

Групите могат да се състоят само от мъже, само от жени, от мъже и жени и дори само хора от конкретни възрастови групи. В световен мащаб една от най-популярните мрежи за взаимопомощ е Gamblers Anonymous.

Групи за взаимопомощ за членове на семейството и приятели

Не само комарджията е засегнат от проблема с пристрастяването към хазарта. Родители, баби и дядовци, братя и сестри и много други членове на семейството и приятели могат да бъдат засегнати от тази зависимост. Някои от тях живеят с усещането, че те са виновни за това пристрастяване или усещат вина, че не са го предотвратили. Други изпитват гняв от нечестността на техния близък с проблемна зависимост или за финансовите загуби, които са се натрупали и са засегнали семейството. За тези хора също са достъпни индивидуални и групови консултации.

В Плевен при проблем с хазартна зависимост можете да се обърнете към специалистите от Превантивно-информационния център по зависимости (ПИЦ) – бул. “Русе” № 1, ет.4, стая 14 (Сградата на стоматологията), тел.: 064/ 82 62 25; 0878 377 812, както и да заявите консултация онлайн –www.picpleven.org 

Всички услуги на ПИЦ – Плевен са анонимни, доброволни и безплатни за потърсилия информация или помощ. 

Тозиматериал е изготвенотчиталище “ЛИК-1959” и Министерствонамладежта и спортаненосиотговорностзаизползванетонасъдържащатасе в негоинформация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: