Люси Дяковска и Фондация „Аз съм „Кайлъка“ с амбициозен план за възраждането на парка

18.09.2020 13:47

Първата среща на екипа на Фондация “Аз съм Кайлъка” с плевенската общественост се проведе при спазване на епидемиологичните изисквания в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“. Целта на форума бе да се запознаят гражданите на Плевен с местност “Кайлъка”, проблемите пред нея, а също така и с визията на фондацията за любимият ни парк. Фондация „Аз съм „Кайлъка“ на Люси Дяковска представи пред присъстващите амбициите си за бъдещето на парка. Искаме да дадем надежда за това природно богатство, да оставим нещо след себе си за Плевен, заяви певицата при презентиране на идеите.
Гост на общоградската среща бе заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов, който заяви, че според него преди години е сбъркано нормативното уреждане статута на парка. Въпреки това има нормативни документи, по които да се работи, но няма средствата, от които се нуждае тази природна даденост, посочи той. Трифонов изрази надежда, че фондацията и доброволците ще получат подкрепа от граждани и институции, за да постигнат целите си.
Доц. Росен Цонев представи биологичното разнообразие на парка в интересна презентация. Сред забележителностите на Кайлъка той посочи уникално красиви скали, реки, карстови извори, археологически обекти, флора с 1000 вида, фауна с 190 вида птици. В местността има уникална популация на кокичета, орхидеи, въдят се златки, катерици, бозайници, прилепи, три вида риби.
Люси Дяковска съобщи още на срещата, че след разговор с ЧЕЗ ще бъде възстановена електроснабдителната мрежа като се намери решение за заплащане на тока, ще има езеро с водни лилии, музей за „Кайлъка“ и още изненади в парка.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: